BEYAZ BAL
Beyaz Bal
Beyaz bal, Kafkas arıları tarafından üretilen bir bal türüdür. Şifaları ile tanınan Beyaz Bal, Kırgızistan’daki Tanrı Dağları ve Kafkasya Bölgesi’ndeki Kafkas Dağlarının yüksek kesimlerde üretilir.
Özellikle Ardahan ve Artvin civarında sık sık bulunan beyaz bal, genleri ile oynanmamış doğal bir besin kaynağıdır.
Beyaz balı üreten Kafkas arıları kendine has bazı özelliklere sahiptir. Arı familyasında en uzun dile sahip olan arılar olarak bilinirler. 6.6 ile 7.25 mm dil uzunluğu olan bu arılar, ilaç gibi etkileri olan beyaz balı üretirler.
Beyaz balın tam kıvamında ve lezzetinde üretilmesi için şehirden uzak, sanayi bölgesi dışında bir yerde arıların yaşaması gerekir. Bu balın tadını veren dağların havası ve temiz havadır.
Beyaz bal kristal bir kıvam alabilir. Bu kristal yapı beyaz balın özelliğidir. Hafif kıvamlı, krem renkte bir görünüme sahiptir.
Bilinen sarı ballara göre daha farklı tona sahip olan beyaz bal, Kırgız ve Kazak Türkleri’nin de yöresel besinleri arasında yer almaktadır.
Beyaz bal hangi çiçekten olur diye merak edenler için Kırgızistan’daki Tanrı Dağları ve Kafkasya’daki Kafkas Dağları’nın yüksek kesimlerinde yetişen çiçeklerden beslendiğini ifade edebiliriz.